Friss:

Szociális munkások

Szociális Iroda elérhetősége: Pszichiátria épületének földszintjén
Tel.: 06-47/525-300/4344

Dócs Ágnes 06-20/490-89-48

Balthes Erzsébet 06-20/543-26-41

kórházi szociális munkások

Az Erzsébet Kórház 2000-től alkalmaz szociális munkást – professzionális segítő szakembert -, aki a kórházban kezelt betegek szociális problémáinak a megoldásában nyújt segítséget. Mivel a betegségek hátterében a szociális problémák, pszichés terhek kiemelkedő szerepet játszanak, ezért a gyógyulásban is szükség van az orvossal együttműködő szociális szakemberre, pszichológusra. 2021. decemberétől két fő látja el a szociális feladatokat.

A következő szolgáltatásokkal lehet segítségére a kórházi szociális munkás:

  • Felvilágosítást, tájékoztatást ad a kórházi és szociális szolgáltatásokról.
  • Szervezési segítséget nyújt a pénzbeli és természetbeni támogatások, rokkantellátások, fogyatékossági támogatások igényléséhez, ennek érdekében közvetít a beteg és a különböző társadalmi intézmények között.
  • Ápolásra szoruló beteg, idős, fogyatékkal élő emberek vagy pszichiátriai betegek gondozásának megszervezésében segít, a házi segítségnyújtástól az ápolást-gondozást nyújtó átmeneti vagy tartós bentlakásos intézményekig.
  • Szenvedélybetegség eseten közvetít a beteg és a rehabilitációs intézmények között.
  • Válsághelyzetben lévő családok, kismamák esetében, amennyiben nem tudják a születendő gyermeket vállalni, úgy segítséget kaphatnak a gyermek örökbeadásához, nevelőszülőknél való elhelyezéséhez.

A kórházi szociális munkások a beteg pszichés-szociális problémáinak hatékony megoldása érdekében a ­­- titoktartási kötelezettsége mellett – együttműködnek a kezelőorvosokkal, klinikai szakpszichológusokkal, kórházi lelkésszel, a területi szociális intézményekkel és hivatalokkal.

A kórházi szociális munkát igénybe veheti a kórház valamennyi osztályán fekvő-, illetve ambuláns ellátásban gyógykezelt beteg és hozzátartozója, kapcsolatba léphet vele az osztályok főnővérein keresztül, vagy a fenti telefonszámon.

Megszakítás