Friss:

Véradó

10917390_797831940309690_4959390756815178705_n

Bemutatkozás

A Vértranszfúziós Osztály a Kórház szervezeti egységén belül működik. Szakmai felettese a vérellátás országos központja az OVSZK (Országos Vérellátó Szolgálat Központ), területi koordinátora a Debreceni Regionális Vérellátó Központ.

Az osztály dolgozói:

Dr. Tóth Péter – osztályvezető főorvos
Frindné Frankó Hajnalka – vezető asszisztens
Marczis Emese – labor assszisztens
Peleskei Pálma – asszisztens / diplomás ápoló
Dr. Szigetiné Fodor Éva – haematológiai asszisztens
Karakó Béláné – asszisztens
Kolozsvári Ágnes – asszisztens / gyakorló ápoló

Csernainé Szutorcsik Anasztázia – asszisztens

A Vértranszfúziós Osztály hármas tevékenységet folytat:

Vérgyűjtés :

Az OVSZ-szel kötött Vérbeszállítási Szerződés értelmében beszállítóként, kiszállásos véradások formájában heti két nap, (kedd-csütörtök) vérgyűjtést végez a Hegyköz, Bodrogköz és az Encsi kistérség meghatározott részén, évi kb. 4500 egység teljes vér mennyiségben. Egy egység teljes vérből háromféle vérkészítmény készül a feldolgozás során: vörösvérsejt koncentrátum, friss fagyasztott plazma és vérlemezke koncentrátum.

A kiszállásos véradásokon lehetőség van  „Irányított véradás” megszervezésére,    lebonyolítására, telefonon előre egyeztetve a vezető asszisztenssel. Ez konkrét beteg számára nevesített vérgyűjtést jelent. Fontos tudnivaló, hogy irányított véradás keretében csak azonos vércsoportú vér gyűjtésére ad lehetőséget a szabályzat.

A véradási tervek, ide kattintva is megtekinthetők

Vérdepó :

Biztosítja a kórház betegei számára a megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészítményeket. Folyamatosan figyelemmel kíséri a készlet változását, gondoskodik pótlásáról, megszervezi, lebonyolítja a szállítást a debreceni központból.

Haematológiai labor:

A kórház fekvőbetegei részére 24 órában elvégzi a vércsoport szerológiai vizsgálatokat, valamint a transzfúzióval kapcsolatos egyéb vizsgálatokat, kiadja a szükséges vérkészítményeket.

A járóbetegek műtét előtti kivizsgálásához tartozó vércsoport-Rh vizsgálatot végez. Munkanapokon 8.00-11.30 vérvétel, ( beutaló szükséges), 14.00-15.30-ig eredmény kiadás.

A kórház betegellátási területén elvégzi a terhes anyák vércsoport szerológiai vizsgálatát, gondozását. Vérvétel : hétfő-szerda-péntek  8.00-11.30 (beutaló szükséges=Terhesgondozási  kiskönyv). Az eredményeket a védőnőknek postai úton küldjük el.

Igény szerint a Vértranszfúziós Osztály asszisztensei a kórház fekvőbetegeinek minden munkanapon, az osztályra kiszállva, a járóbetegeknek hétfő-szerda-pénteki napokon a Sürgősségi Osztályon terápiás vérlebocsátást végeznek. Járó betegek esetében ehhez beutaló szükséges, az SBO-nak címezve.

Elérhetőség

Név Helység / Beosztás Mellék
Dr. Tóth Péter Osztályvezető főorvos 5323
Frindné Frankó Hajnalka Vezető asszisztens 5323
asszisztensi dolgozó 4170

Vérkiadó készenlét mobil: 06-20/226-5561 

E-mail: verado@svoek.hu

Utolsó frissítés: 2024-02-12
Megszakítás