Friss:

Sürgősségi osztály

Sürgősségi Osztály

2016 évi forgalmi adatok:

Elbocsátott esetek száma: 519, Átlagos ápolási nap: 0,71

Osztály bemutatása

Sürgősségi Osztály 2005. óta működik kórházunkban.

A szervezeti egység székhelye, elhelyezkedése

A Sürgősségi Betegellátó Osztály az intézményünk északi pavilonjának földszintjén  lett kialakítva.
A mentő és gépkocsi forgalom az újonnan kialakított parkoló felől közelíthető meg.
A gyalogosforgalom pedig a Mártírok útja felőli portán történik.

Ágyszám:          5

Kiszolgáló helyiségek:

  • 1. számú vizsgáló: általános, belgyógyászati vizsgáló+ adminisztráció tel: 5335
  • II. sz. vizsgáló: sebészeti és traumatológiai vizsgáló + adminisztráció  tel: 4235
  • Fektető
  • Gipszelő
  • Főorvosi szoba: tel: 4216

Közvetlen telefonszám : 06/47/525-335

Egyéb helységek:

  • Raktár
  • Dolgozói pihenő és teakonyha
  • Mosdó, zuhanyozó, WC
  • Mozgáskorlátozott WC, amely fürdetésre is használható
  • Ágytálmosó

A Sürgősségi Osztály tevékenysége:

Átlagos napi betegforgalmunk: 60 fő.
Ellátási terület, vonzáskörzet: Sátoraljaújhelyi  Erzsébet Kórháza ellátási területéhez tartozó, illetve bármely más területről érkező betegek.

  Sürgősségi betegellátás

A sürgősségi orvostan önálló diszciplina. Az osztály fogadja a bármilyen panasszal, kórképpel jelentkező beteget orvosi beutalóval, vagy anélkül. Az ellátás folyamatos, 24 órás. A kórház működési szabályzata szerint a gyermekgyógyászati esetek a Gyermekgyógyászati Osztályra, szülészeti esetek a Szülészeti Osztályra kerülnek.

A Sürgősségi Osztályra a kórházban fekvő betegek nem kerülhetnek. A kórházba utalt betegek Sürgősségi Osztályra vissza nem irányíthatók, csak osztályok közötti átvétel lehetséges, vagy amennyiben a felvevő orvos nem tartja szükségesnek kórházi elhelyezést, akkor a beteget önállóan otthonába bocsáthatják saját osztályáról.

Az ellátás során az életmentő (életmegőrző) aspecifikus tüneti kezelés (újraélesztés, lélegeztetés, keringéstámogatás, folyadékpótlás, thrombolysis, haemodialysis, stb.) előnyt élvez.

A tüneti ellátás során törekedni kell a vitális funkciózavarok okainak gyors és szükséges mérvű tisztázására (diagnosztikai tevékenység, az ok felderítése érdekében), illetve megszüntetésére (specifikus, oki kezelés). A kezelést végző orvos, amennyiben a kezelt beteg alapbetegsége, szakvizsgája kompetencia körén kívül áll, a főorvos, illetve a műszakvezető egyetértésével, konzíliumot kezdeményez.

A Sürgősségi Osztály munkáját a tudomány mindenkori állásának megfelelően az érvényes szakmai, etikai szabályok, illetve módszertani levelek alapján folytatja. A Sürgősségi Osztály alapvetően csoportmunka keretein belül, a társszakmákkal együttműködve az etikus és kölcsönösen segítő interdisciplináris együttműködés szellemében látja el feladatát

Sürgősségi Osztály felvételi rendje:

A beérkező betegek, hozzátartozók, mentősök a betegfelvételi vizsgálóban jelentkeznek és a  szolgálatot teljesítő sürgősségi orvosnak  elmondják, hogy milyen volt a beteg állapota ,

milyen terápiát alkalmaztak nála, milyen beavatkozásokat végeztek, és milyen volt az állapota szállítás közben, illetve a kórházba történő átadáskor.  Az általuk készített mentési utalványt aláírva átadják az adminisztrátorának, aki azt a beteg dokumentációjában helyezi el. Ennek segítségével a beteg állapota és ellátása folyamatosan követhető az első észleléstől a kórházi felvételig, majd a kórházi ellátás során.

A beteg beérkezését az adminisztrátor jelzi a műszakvezető nővérnek, aki a kanadai sürgősségi osztályozási protokoll alapján a beteget megvizsgálja, és ez alapján eldönti a beteg ellátásának sürgősségét. Ennek megfelelően azonnali, 15 percen-, 30 percen-, 1 órán belüli, illetve 120 percen túli ellátási kategória állítható fel. Az osztályozás alapján történik a beteg vizsgálatra való behívása.

A jelentkezéskor az adminisztrátor rögzíti a beteg adatait a MED-SOL programban. A betegvizsgálat után az orvos lediktálja a beteg státuszát, amit az adminisztrátor rögzít az informatikai rendszerben, és az adminisztrátor az orvos utasításának megfelelően kiírja a vizsgálatokat. A fizikális vizsgálat után az orvos eldönti, hogy a beteget a fektetőben obszerválásra helyezzük el, vagy a váróban ülve várakozik tovább.

Ha a beteg a váróhelyiségben várakozik tovább, akkor a fenti dokumentációt az irodában helyezzük el, a beteget vizsgálatig a nővér felügyeli.

A Sürgősségi osztály feladata:

A Sürgősségi Osztály minden beteget fogad, mindenkit megvizsgál, és a vizsgálatot követően a megfelelő eredmények birtokában döntést hoz a beteg kórházi felvételéről, vagy otthonába bocsátásáról.

A látogatás rendje:

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon az osztály jellegéből adódóan folyamatos látogatás van, azonban ezen látogatási jogot korlátoznunk kell, mivel az ott lévő más betegek ellátását a látogatás zavarhatja. Ezért a látogatás csak akkor történhet, ha az adott kórteremben betegellátás nem folyik. Amennyiben betegellátásra kerül sor, úgy a látogatónak ki kell mennie, és csak külön értesítés után térhet vissza hozzátartozójához.

Éjféltől reggel 8:00 óráig a beteg csak kórtermi elhelyezését követően 10 percig fogadhat egy alkalommal látogatót a bent fekvő betegek éjszakai nyugalmának biztosítása miatt. A hozzátartozók maximum 10 percig tartózkodhatnak a beteg mellett. Amennyiben a beteg járóképes, a kórtermet elhagyhatja, és a váróteremben hozzátartozói között tartózkodhat.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Krajnyik Zoltán

Osztályvezető főnővér:

Bodnárné Balabás Andrea Diplomás Ápoló

Osztályunkon dolgozó szakorvosok:

Dr. Krajnyik Zoltán Belgyógyász, Diabetológus, Sürgősségi szakorvos
Dr. Fazekas Attila Traumatológus szakorvos
Dr. Miskolczi Ivett  oxykológia és sürgősségi szakorvos
Dr. Albert Attila Belgyógyász – Gastroenterológus szakorovos
Dr. Ábrók Sándor rezidens

Szakdolgozók:

Béresné Szendrei Andrea, Buriánné Soltész Ildikó, Pallagi-Rendes Alexandra, Fréz Mónika, Horváth Ádám, Kelsánszky Mariann, Orosz Rita, Pallagi Attila, Pletenyik Eszter, Szilágyi Andrej, Szopkó-Kiss Annamária, Zajácz János, Váradiné Tompa Adrienn

Adminisztrátorok: Bertók Erzsébet, Dvorákné Barati Klaudia, Felegyi Mónika,  Jaskó Tiborné,  Soós Sándorné, Váradi Beatrix. Ügyeletben a sebészeti teendőket az ügyeletet teljesítő sebész szakorvos látja el.

Az osztály működése révén sikerült elérni, hogy a betegek számára a nap 24 órában elérhetőek vagyunk. Az akut ellátásban képzett dolgozók számának növekedése, valamint az időben történő ellátás révén a szövődmények száma és az ápolási idő jelentősen csökkent.

Célunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak osztályunkról.

Elérhetőség

Helyiség/beosztás Mellék
Sürgősségi Belgyógyászat 5335
Sürgősségi Sebészet 4235
Utolsó frissítés: 2024-02-08
Megszakítás