Friss:

Sürgősségi osztály

Sürgősségi Osztály

2016 évi forgalmi adatok:

Elbocsátott esetek száma: 519, Átlagos ápolási nap: 0,71

Osztály bemutatása

Sürgősségi Osztály 2005. óta működik kórházunkban.

A szervezeti egység székhelye, elhelyezkedése

A Sürgősségi Betegellátó Osztály az intézményünk északi pavilonjának földszintjén  lett kialakítva.
A mentő és gépkocsi forgalom az újonnan kialakított parkoló felől közelíthető meg.
A gyalogosforgalom pedig a Mártírok útja felőli portán történik.

Ágyszám:          5

Kiszolgáló helyiségek:

  • 1. számú vizsgáló: általános, belgyógyászati vizsgáló+ adminisztráció tel: 5335
  • II. sz. vizsgáló: sebészeti és traumatológiai vizsgáló + adminisztráció  tel: 4235
  • Fektető
  • Gipszelő
  • Főorvosi szoba: tel: 4216

Közvetlen telefonszám : 06/47/525-335

Egyéb helységek:

  • Raktár
  • Dolgozói pihenő és teakonyha
  • Mosdó, zuhanyozó, WC
  • Mozgáskorlátozott WC, amely fürdetésre is használható
  • Ágytálmosó

A Sürgősségi Osztály tevékenysége:

Átlagos napi betegforgalmunk: 60 fő.
Ellátási terület, vonzáskörzet: Sátoraljaújhelyi  Erzsébet Kórháza ellátási területéhez tartozó, illetve bármely más területről érkező betegek.

  Sürgősségi betegellátás

A sürgősségi orvostan önálló diszciplina. Az osztály fogadja a bármilyen panasszal, kórképpel jelentkező beteget orvosi beutalóval, vagy anélkül. Az ellátás folyamatos, 24 órás. A kórház működési szabályzata szerint a gyermekgyógyászati esetek a Gyermekgyógyászati Osztályra, szülészeti esetek a Szülészeti Osztályra kerülnek.

A Sürgősségi Osztályra a kórházban fekvő betegek nem kerülhetnek. A kórházba utalt betegek Sürgősségi Osztályra vissza nem irányíthatók, csak osztályok közötti átvétel lehetséges, vagy amennyiben a felvevő orvos nem tartja szükségesnek kórházi elhelyezést, akkor a beteget önállóan otthonába bocsáthatják saját osztályáról.

Az ellátás során az életmentő (életmegőrző) aspecifikus tüneti kezelés (újraélesztés, lélegeztetés, keringéstámogatás, folyadékpótlás, thrombolysis, haemodialysis, stb.) előnyt élvez.

A tüneti ellátás során törekedni kell a vitális funkciózavarok okainak gyors és szükséges mérvű tisztázására (diagnosztikai tevékenység, az ok felderítése érdekében), illetve megszüntetésére (specifikus, oki kezelés). A kezelést végző orvos, amennyiben a kezelt beteg alapbetegsége, szakvizsgája kompetencia körén kívül áll, a főorvos, illetve a műszakvezető egyetértésével, konzíliumot kezdeményez.

A Sürgősségi Osztály munkáját a tudomány mindenkori állásának megfelelően az érvényes szakmai, etikai szabályok, illetve módszertani levelek alapján folytatja. A Sürgősségi Osztály alapvetően csoportmunka keretein belül, a társszakmákkal együttműködve az etikus és kölcsönösen segítő interdisciplináris együttműködés szellemében látja el feladatát

Sürgősségi Osztály felvételi rendje:

A beérkező betegek, hozzátartozók, mentősök a betegfelvételi vizsgálóban jelentkeznek és a  szolgálatot teljesítő sürgősségi orvosnak  elmondják, hogy milyen volt a beteg állapota ,

milyen terápiát alkalmaztak nála, milyen beavatkozásokat végeztek, és milyen volt az állapota szállítás közben, illetve a kórházba történő átadáskor.  Az általuk készített mentési utalványt aláírva átadják az adminisztrátorának, aki azt a beteg dokumentációjában helyezi el. Ennek segítségével a beteg állapota és ellátása folyamatosan követhető az első észleléstől a kórházi felvételig, majd a kórházi ellátás során.

A beteg beérkezését az adminisztrátor jelzi a műszakvezető nővérnek, aki a kanadai sürgősségi osztályozási protokoll alapján a beteget megvizsgálja, és ez alapján eldönti a beteg ellátásának sürgősségét. Ennek megfelelően azonnali, 15 percen-, 30 percen-, 1 órán belüli, illetve 120 percen túli ellátási kategória állítható fel. Az osztályozás alapján történik a beteg vizsgálatra való behívása.

A jelentkezéskor az adminisztrátor rögzíti a beteg adatait a MED-SOL programban. A betegvizsgálat után az orvos lediktálja a beteg státuszát, amit az adminisztrátor rögzít az informatikai rendszerben, és az adminisztrátor az orvos utasításának megfelelően kiírja a vizsgálatokat. A fizikális vizsgálat után az orvos eldönti, hogy a beteget a fektetőben obszerválásra helyezzük el, vagy a váróban ülve várakozik tovább.

Ha a beteg a váróhelyiségben várakozik tovább, akkor a fenti dokumentációt az irodában helyezzük el, a beteget vizsgálatig a nővér felügyeli.

A Sürgősségi osztály feladata:

A Sürgősségi Osztály minden beteget fogad, mindenkit megvizsgál, és a vizsgálatot követően a megfelelő eredmények birtokában döntést hoz a beteg kórházi felvételéről, vagy otthonába bocsátásáról.

A látogatás rendje:

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon az osztály jellegéből adódóan folyamatos látogatás van, azonban ezen látogatási jogot korlátoznunk kell, mivel az ott lévő más betegek ellátását a látogatás zavarhatja. Ezért a látogatás csak akkor történhet, ha az adott kórteremben betegellátás nem folyik. Amennyiben betegellátásra kerül sor, úgy a látogatónak ki kell mennie, és csak külön értesítés után térhet vissza hozzátartozójához.

Éjféltől reggel 8:00 óráig a beteg csak kórtermi elhelyezését követően 10 percig fogadhat egy alkalommal látogatót a bent fekvő betegek éjszakai nyugalmának biztosítása miatt. A hozzátartozók maximum 10 percig tartózkodhatnak a beteg mellett. Amennyiben a beteg járóképes, a kórtermet elhagyhatja, és a váróteremben hozzátartozói között tartózkodhat.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Szűcs József

Osztályvezető főnővér:

Bodnárné Balabás Andrea Diplomás Ápoló

Osztályunkon dolgozó szakorvosok:

Dr. Krajnyik Zoltán Belgyógyász, Diabetológus, Sürgősségi szakorvos
Dr. Szűcs József Intenzív, Aneszteziológus, Kardiológus szakorvos
Dr. Fazekas Attila Traumatológus szakorvos
Dr. Tóth Csaba Traumatológus és ortopéd sebész szakorvos
Dr. Kovács Zsolt Traumatológus és sebész szakorvos
Dr. Szabó Szabolcs Traumatológus és ortopéd szakorvos
Dr. Veréb Viktor Traumatológus és ortopéd szakorvos
Dr. Németh Zoltán Traumatológus, kézsebész és ortopéd szakorvos
Dr. Skórán László Traumatológus és ortopéd szakorvos
Dr. Miskolczi Ivett  oxykológia és sürgősségi szakorvos
Dr. Albert Attila Belgyógyász – Gastroenterológus szakorovos
Dr. Ábrók Sándor rezidens

Szakdolgozók:

Béresné Szendrei Andrea, Buriánné Soltész Ildikó, Pallagi-Rendes Alexandra., Felegyiné Béres Gabriella, Fréz Mónika, Horváth Ádám, Kelsánszky Mariann, Orosz Rita, Pallagi Attila, Pletenyik Eszter, Szilágyi Andrej, Szopkó-Kiss Annamária, Virokné Vajkó Edit, Zajácz János.

Adminisztrátorok: Bertók Erzsébet, Deák Enikő, Dvorákné Barati Klaudia, Felegyi Mónika,  Jaskó Tiborné,  Soós Sándorné. Ügyeletben a sebészeti teendőket az ügyeletet teljesítő sebész szakorvos látja el.

Az osztály működése révén sikerült elérni, hogy a betegek számára a nap 24 órában elérhetőek vagyunk. Az akut ellátásban képzett dolgozók számának növekedése, valamint az időben történő ellátás révén a szövődmények száma és az ápolási idő jelentősen csökkent.

Célunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak osztályunkról.

Elérhetőség

Helyiség/beosztás Mellék
Sürgősségi Belgyógyászat 5335
Sürgősségi Sebészet 4235
Utolsó frissítés: 2022-06-21