Friss:

Sebészeti és Traumatológiai Osztály

2015 évi forgalmi adatok:

Elbocsátott esetek száma: 1168, Átlagos ápolási nap: 6,24 Műtéti esetszám: 895

2016 évi forgalmi adatok:

Elbocsátott esetek száma: 1182, Átlagos ápolási nap: 6,12 Műtéti esetszám: 801

2017 évi forgalmi adatok:

Elbocsátott esetek száma: 979, Átlagos ápolási nap: 5,68 Műtéti esetszám: 864

Bemutatkozás

Az Erzsébet Kórház Sebészeti osztálya a  korábbi , régi, klasszikus épületszárnyból  2013 decemberében   átköltözött az új technikai tömb épületegyüttesébe. Ez az épület ad helyet a  Sebészeti osztály mellett a korszerű műtő- blokknak, a röntgen-CT  diagnosztikának, a sterilizálónak a Központi  Intenziv Betegellátó Osztálynak, valamint egyéb diagnosztikai helyiségeknek.

A Sebészeti osztály a tömb földszintjén található, közvetlen az aulába való belépés után balra. Az osztályon általános sebészeti és baleseti sebészeti betegeket gyógyítunk, kezelünk, ápolunk. 8  négyágyas kórtermünk mellett kettő kétágyas termünk van. Minden kórteremhez saját fürdő-toilette helyiség tartozik. A kórtermek tágasak, világosak, az ápolt betegek könnyen körbejárhatók. A kórtermek mellett tágas pihenőhely is van, a már lábadozó, mobilis betegek részére. Kettő kötözőhelyiség , egy  szeptikus és egy aszeptikus az iroda és a központi nővérpult között kapott helyet.

A műtőblokk 3 műtőt foglal magában . Egy úgynevezett steril műtőt, ahol a baleseti, főleg csont műtétek zajlanak, egy aszeptikus műtő, ahol az általános sebészeti műtétek, mint sérvek, epeműtétek stb. folynak, illetve a harmadik, a szeptikus műtő, ahol a viszonylag szennyezett területek műtétei történnek.

A műtő rendelkezik laparoszkópos – toronnyal, mely segítségével epeműtéteket és diagnosztikus beavatkozásokat tudunk elvégezni.

Általános sebészeti beavatkozásaink szinte mindenre kiterjednek . A leggyakoribb műtéteink az epeútakon ill. sérvek miatt történik. E mellett operálunk pajzsmirigy elváltozást , emlőt ,visszeret, vastag-vékonybelet ill. a  gyomor jóindulatú elváltozásait, végbél körüli betegségeket , különböző testtájékok gennyes-elhalásos elváltozásait. Végső esetben a végtagok csonkolását is elvégezzük.

Baleseti sebészeti szempontból  elsősorban végtag sebészet történik, illetve a baleseti eredetű fej és egyéb testtájékok sérülései  miatti  megfigyelések, diagnosztika és kezelés szerepel.

A sebészeti osztályon  egynapos sebészeti beavatkozások is történnek.
Például: térdízületi arthroscopos, kézsebészeti, alsó végtagi deformitások, hallux valgus, kalapács ujj-  beavatkozások.
Jelenleg a beavatkozásokat végző orvosok:
dr. Szabó Szabolcs traumatológus és ortopéd  szakorvos

Osztályunka előjegyzés alapján kerülnek felvételre a nem sürgős esetek miatt műtétre váró betegek. Elmondhatjuk, hogy az úgynevezett  várólista  , illetve arra való bekerülés  időintervalluma  2-3 hétnél nem több, így pl. egy epekövesség miatti műtét a jelentkezéstől egy hónapon belül meg is történik.  Az előjegyzett  műtétek előtt részletes kivizsgálás szükséges, melyet a beteg ambulánsan, járóbetegként végez el. Ez labor, belgyógyászati,  szükség szerint kardiológiai , és altatós orvosi vizsgálatból áll. Daganatos betegek esetén előzetes CT, sz. szerint endoszkópos vizsgálatok, szövettani mintavétel, illetve a Megyei Kórház Onkológiai  szakrendelésével való konzultáció is elengedhetetlen . Kórházunkban ez utóbbi vizsgálatokra sem kell szerencsére hónapokat várni.

Sürgős esetekben természetesen  a nap 24 órájában történik műtéti beavatkozás, rövid előkészítést követően azonnal..

Osztályunkon végzünk úgynevezett ambuláns műtéteket is, melyek esetén a beteg a beavatkozást és adminisztrációt követően otthonában távozhat.

Elérhetőségek

Osztályunk a központi   47-525-300 –as szám  4299 mellékén érhető el telefonon.
Címünk :   Erzsébet Kórház Sebészeti Osztály,  3980  Sátoraljaújhely Mártírok u.9.
Osztályunk szakorvosai  és elérhetősége
Artner Géza dr.  Osztályvezető főorvos, általános sebész szakorvos    4208 mellék
Berkes András dr.  Főorvos, általános sebész és traumatológus szakorvos   4164 mellék
Kótay-Szabó Károly dr. Főorvos,  általános sebész szakorvos      4164 mellék
Fazekas Attila  dr. Főorvos , általános sebész és traumatológus szakorvos     4275  mellék

Osztályunk nővérgárdája
Bodnár-Domokos Dóra – főnővér
Kulcsár Sándorné, Viki
Nagy-Bozsokyné  Iski  Brigitta
Popovics Miklósné , Brigitta
Csernainé Szutorcsik Anasztázia
Petercsákné Nagy Éva
Péter-Szécsi Annamária Mónika
Krucsayné Kovács Nikoletta
Nagy Melitta
Vojtková Monika

Osztályos iroda  4282 mellék
Osztályunk adminisztrátorai
Danyiné Tóth Noémi
Farkas Lajos

A Sebészeti osztály szoros összefüggésben dolgozik az általános sebészeti és a baleseti sebészeti szakrendelőkkel,  illetve a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal / SBO   5335  mellék  /.

Előbbiekben a munkaidőben jelentkező betegeket fogadjuk régi és új ,sürgős  panaszaik miatt . A betegek panaszait meghallgatva megindítjuk a kivizsgálást illetve a  kisebb beavatkozásokat el is végezzük.  Itt történik a friss és a műtétre előjegyzett betegek felvétele is.

Ügyeleti időben  az SBO-n történik az általános sebészeti és baleseti sebészeti , indokoltan sürgős esetek vizsgálata, ellátása, szükség szerint osztályra való felvétele.

Sebészeti szakrendelés     4226 mellék
Baleseti rendelés     4235 mellék
A sebészeti szakrendelés dolgozói
Laczkó Nikoletta – adminisztrátor
Bós Katalin – ápoló

Rendelések  heti  időbeosztása

Általános sebészeti
Beosztás szerint

Baleseti sebészeti
Fazekas Attila dr.
További napokon aktuális beosztás szerint

Amit nyújtani tudunk:

Tiszta ,  rendezett körülmények között  a gyógyuláshoz biztosítani az orvosszakmai és az ápolásszakmai hátteret. Kellő időben, kellő körültekintéssel  diagnosztizálni a bajt, és szakmailag a legjobbat nyújtva, annak megszüntetésére törekedni. A lábadozásban társnak lenni szakmailag és emberileg egyaránt. Az osztályon családias légkör biztosítása.  Otthonra jótanácsokkal ellátni gyógyulás után. Kiújuló panaszok esetén kontroll vizsgálatot  végezni.

Amit mi szeretnénk:

Ha már baj van, akarjanak meggyógyulni. Segítsék munkánkat azzal, hogy kellő időben, optimális időpontban jelentkeznek szakrendelésünkön. Ha több napos, hetes panaszokkal ügyeleti időben jelentkeznek  a sürgősségi osztályon , akkor olyan betegektől veszik el az időt, energiát , akik ténylegesen gyors ellátásra szorulnak. Ha orvoshoz fordulunk, kicsit készüljünk fel rá. Mióta , milyen panaszaink vannak, hozzuk el a korábbi zárójelentéseket, ha gyógyszert szedünk , hozzuk magunkkal, mert lehet, hogy bent kell maradnunk a kórházban, igaz megkérdezzük mindig, de gyógyszerre érzékeny vagyok, vérhígító gyógyszert szedek….

Mióta van itt ez a bőrelváltozás ? –kérdi az orvos. Régóta ! –vágja rá a beteg. Ugye hogy megmosolyogjuk, holott tízből nyolc beteg ezt válaszolja.

Főleg szabadságolás idején  kevesebb létszámban vannak az orvosok. Előfordul, hogy a szakrendelőbe később tudunk menni, mert pont valakinek az apukáját, anyukáját operáljuk. Ilyenkor kérjük legyenek megértőek, türelmesek.

Ha beteget szeretnénk látogatni, hiszen ez természetes, kérjük ne a reggeli órákban tegyék, hiszen ekkor takarítás, a betegek rendbetétele, lázmérés, vizit, majd kötéscserék történnek. Egy beteg mellé ne telepedjen le „ 20”  látogató, és az ágyára végképp ne üljön le senki . Késő délután, és esti időpontban lehetőleg már ne látogassunk, ne őrízzük a beteget főleg nő létünkre férfi kórteremben, vagy éppen fordítva.

Ha orvosszakmai , vagy ápolásszakmai vonalon valamit szeretnének megtudni azon felül amit többnyire természetesen elmagyarázunk, felvilágosítunk, forduljanak hozzánk bátran.

Végül és nem utolsó sorban szeretnénk ha bizalommal fordulnának hozzánk. Gyógyultan és megelégedve távoznának otthonukba.

 

Utolsó frissítés: 2023-08-16
Megszakítás