Friss:

Központi laboratórium

Elérhetőség

Név @mail Mellék
(06-47-525-300/)
Dr. Molnár Erika Emese
osztályvezető
drmolnarerika@svoek.hu 5357
Forró-Bathó Adrienn Ivett
vezetőasszisztens
kovacsa@svoek.hu 5357
Bakteriológia labor (07h-15h) labor@svoek.hu 4334
Mintaátvevő (07h-15h) labor@svoek.hu 5331
Vérvétel labor@svoek.hu 5331

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Központi Laboratóriuma

Története:

Kórházunk története az 1700-as évek vége és az 1800-as évek eleje közötti időkre nyúlik vissza. 1803-ban jött létre a Zemplén-vármegye adományaiból egy úgynevezett Kórház Létesítési Alapítvány, amellyel egyidőben meg is kezdődött a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház számára az időszámítás.
Intézetünk bővebb történetét lásd itt: http://www.ujhelykorhaz.hu/korhazunk/korhaz-tortenet/
Az Erzsébet Kórház Központi Laboratóriuma az intézményen belül 1926-ban jött létre, Matolay László vezetésével.

Elhelyezkedése:

Az 1980-as évektől a laboratóriumunk az új épület, északi pavilon I. emeletén, a folyosó végén található. A járó betegek részére külön ablaknál folyik a betegfelvétel, leletkiadás és vérvétel. A Véradó és a Laboratórium egy folyosón történő elhelyezésével lehetővé vált, hogy nagyobb számú asszisztens álljon a vérvételre várók rendelkezésére. Egy másik ablaknál pedig az intézményünkben fekvő betegek mintáit fogadjuk.

Elérhetőségei:

Helyszín: Sátoraljaújhely, Mártírok útja 9.
Telefonszám: 06-47-525-300 központi telefonszám/mellék.
e-mail: labor@svoek.hu

Osztályvezető főorvos:

Laboratóriumvezető főorvosaink voltak: Dr. Habán György, Dr. Karoliny Lajos, Dr. Takács Jenő, Dr. Pelle Júlia, Dr. Erdei János, Dr. Molnár Erika, Dr. Antal Gabriella, Dr.  Kótay-Szabó Éva, Dr. Shemirani Amir Houshang. Jelenleg ismét Dr.  Molnár Erika laboratóriumi szakorvos vezeti az osztályunkat.

Vezető asszisztens:

Laboratóriumunk vezető asszisztensei voltak: Soltész Dánielné, Soltész Miklósné, Takács Lászlóné.
Jelenleg (2016 óta) Forró-Bathó Adrienn Ivett Orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus BSc, Klinikai laboratóriumi kutató MSc a vezető asszisztensünk.

Tevékenységi kör:

Az orvosi laboratórium feladata, hogy a betegek és más személyek vizsgálati anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, vagy az egészségi állapot megítélésére alkalmas információt szolgáltasson, segítse az eredmények interpretációját és szükség szerint további célirányos vizsgálatokat javasoljon. Az orvosi laboratórium ellátási területe kiterjed a kémia-, hematológia-, hemosztazeológia-, immunológia-, szerológia-, mikrobiológia- és azok határterületeire. Az orvosi laboratórium olyan munkahely, ahol a technikai kompetencia mellett az orvosi kompetenciának is érvényesülnie kell. Az orvosi laboratóriumnak a gyógyító- megelőző ellátás keretében speciális igényeket is ki kell elégítenie (pl.: gyors, azonnali eredményadás igénye). A felügyeleti szervek jogos elvárása, hogy a laboratórium által kiadott leletek a szakma technikai színvonalának megfelelően megbízhatóak legyenek és összhangban álljanak a klinikai elvárásokkal.

A laboratórium céljai a minőség területén a tevékenységében, hogy leleteivel és konzultációjával támogassa a gyógyító orvost a diagnózis felállításában, a differenciál-diagnosztikában, a betegségek nyomonkövetésében, a gyógyító beavatkozás eredményességének ellenőrzésében, a betegségek megelőzésében, a szűrésben, valamint az egészség megőrzésében.

Az osztály bemutatása:

A laboratóriumban 13 dolgozó biztosítja a mindennapi betegellátást kétműszakos váltakozó munkarendben. Laboratóriumunk hétfőtől vasárnapig, 0h-tól 24h-ig üzemel, meghatározott menetrend szerint.

Járóbeteg vérvételi időpontok: H-P: 07h-12h.
Járóbeteg leletkiadás: H-CS: 14h-15h
P: 13h-14h

Létrehoztuk az elektronikus leletküldést, így a leletet a beküldő orvos e-mailben is megkapja, valamint a nemrég bevezetett EESZT rendszeren keresztül. Ez azt jelenti a betegek számára, hogy a  leletért nem kell személyesen eljönniük a laboratóriumba.

A laboratórium különböző részlegekre tagolódik, így nálunk van mintavételi-előkészítő-és szortírozó részleg, hematológia-és hemosztázis labor, vizelet labor, klinikai kémia-és immunkémia labor, valamint bakteriológia részleg. Minden részlegen különböző vizsgálatok zajlanak, a vizsgálatok nagy részét automaták végzik, amelyeket szakembereink irányítanak.

A rutin diagnosztikai vizsgálatokon kívül heti rendszerességgel végzünk egyéb vizsgálatokat is, ezek:

  • C-peptid, IGE, IGA, IGG, IGM: csütörtökön.
  • CA-125, He4: pénteken
  • Valamint kétheti rendszerességgel végzünk APC rezisztencia vizsgálatokat is.

Laboratóriumunkban lehetőség van a labor által nem végzett vizsgálatok más intézetbe való küldésének. Ezek pl.: vírusszerológiai vizsgálatok, tumormarkerek, hormonok, csontmarkerek, thrombophília vizsgálatok, coagulopáthiák, gyógyszerszintek, fehérje elektroforézis, stb.

A Miskolci ÁNTSZ-be és a Megyei kórház központi laboratóriumába történik a minták szállítása, amelyeket ezután az ott illetékesek dolgoznak fel. Az ÁNTSZ az eredményeket közvetlenül a vizsgálatot kérő orvosnak küldi el, a Megyei kórház központi laboratóriuma pedig nekünk küldi vissza az eredményeket, így a betegeink a leletezési időben hozzá is juthatnak az eredményeikhez. Ezek a vizsgálatok a mintaszállítás gyakoriságától függően több időt vesznek igénybe, mint a helyben készülő eredmények.

Éppen ezért a leletek elkészülési ideje változó. Ha csak rutin diagnosztikai vizsgálatokról van szó, a lelet a mintavétel napján elkészül. Ha a heti rendszerességű vizsgálatok valamelyike szerepel a kérések között, úgy a lelet egy része a mintavétel napján, míg a többi része a hét egy másik napján készül el, a leleten jelezzük, hogy melyik vizsgálat „készül”. A bakteriológián feldolgozandó minták esetén pedig több napot kell várni a tenyésztési eredményekre, esetleg az antibiogram/antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok elkészültére vagy a hemokultúra feldolgozásra.

Dolgozóink

Név Beosztás / Iskolai végzettség
Bodnár Erika Szakasszisztens / Orvosdiagnosztikai laboratóriumi
asszisztens / OKJ ápoló
Danyisovszky Adrienn Asszisztens / Anyagvizsgáló laboráns
Fazekas Éva Asszisztens / Vegyészlaboráns
Filep Nikoletta Diplomás / Orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus BSc
Fodor Andrea Segédasszisztens / Vegyianyaggyártó
Forró-Bathó Adrienn Ivett Diplomás / Orvosdiagnosztikai laboratóriumi
analitikus BSc, Klinikai laboratóriumi kutató MSc
Keresztesi Dorottya Szakasszisztens / Klinikai laboratóriumi
szakasszisztens / OKJ ápoló
Kissová Dajana Diplomás / Molekuláris biológus
Novák Gyöngyi Segédasszisztens / Számítógépkezelő
Szabó Klaudia Szakasszisztens / Orvosdiagnosztikai asszisztens
Szabóné Bacskai Krisztina Segédasszisztens / Általános ápoló és
asszisztens / Felnőtt szakápoló / Egészségügyi (kardiológiai) szakasszisztens
Vajkóné Szőke Mária Asszisztens / Vegyészanalitikus
Varga-Balog Henrietta Diplomás / Biológus
Zelenaková Annamária Asszisztens / Klinikai laboratóriumi asszisztens
Dr. Molnár Erika Diplomás / Laboratóriumi szakorvos
Megszakítás