Friss:

Lakossági tájékoztató szülészeti-nőgyógyászati osztály betegellátási eljárásrendjének módosításáról

Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának betegellátási eljárásrendjének módosítása.

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán a tartós szakorvos hiány miatt a teljes körű fekvőbeteg ellátás nem biztosítható tovább külső helyettesítésekkel. Ezért az ellátást határozatlan ideig az alábbi formában tudjuk működtetni 2023. január 1-től előzetes szakmai és hatósági egyeztetések után.

Hétközi napokon a rendes munkaidőben végzett, járó és fekvő, nappali orvosi ellátás biztosított, ügyeleti időben az ügyeletes orvos és a plusz készenlétes orvos által szintén biztosított (változatlan!) részletezve: munkanapokon, hétfő reggel 07:30 órától péntek délután 14:00 óráig a betegellátási szabályok, a beteg utak az eddigi gyakorlatnak megfelelő rendben történnek,  így valamennyi járó beteg ellátást, egynapos sebészeti ellátást, valamint a szülészeti és nőgyógyászati  nappali és ügyeleti fekvőbeteg  ellátást a sátoraljaújhelyi kórház működteti.

A változás hétvégeken péntek délután 14:00 órától hétfő reggel 07:30 óráig valamint ünnepnapokon lép életbe.

Hétvégi napokon és ünnepnapokon  csak a készenléti orvosi ellátás biztosított, így a „sürgős szükségű” halaszthatatlan betegellátás kivételével – amihez helyben műtő és műtői személyzet, anaeszteziologia és személyzet rendelkezésre áll – a BAZ megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályára kerül felvételre és/vagy áthelyezésre valamennyi fekvőbeteg ellátást igénylő, 20. terhességi hetet betöltött, beindult szülés, ill. terhespathologiai eset.

A Bodrogközi régió külön nevesített településeiről a beindult érett szülések esetén, a várandósok ellátása a Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház Szülészeti Osztályán történik.

Részletezve: A 20-36 hét közötti még koraszülőnek számító várandósoknak valamennyi problémával Miskolcra a Megyei Kórház Szülészeti Osztályára kell jelentkeznie magánúton és mentőszállítás során is.  

A 36 hetes terhességi kor utáni kiviselt várandósok Miskolcon kerül ellátásra, kivétel a Bodrogközi régió településeiről a 36 hetes kort betöltött várandósok, akik a Kisvárdai Kórházban kerülnek ellátásra: Bodroghalom, Cigánd, Dámóc, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Lácacséke, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszacsermely, Tiszakarád, Zemplénagárd településekről.

A feleslegesen történő oda-vissza utazgatások,  az  időveszteség és kockázatok csökkentése érdekében kérjük minden magánúton jelentkező várandós fentiek figyelembevételével tervezze jelentkezését a kijelölt  szülészeti osztályokra. Az Országos Mentőszolgálat /OMSZ/ is közvetlenül ezekbe az intézményekbe szállítja a várandósokat panaszok esetén.

A várandósok a gondozási folyamat során (szakorvosi vizsgálatok, védőnői gondozás, látogatások, háziorvosi gondozás, terhes diagnosztikai vizsgálatok) a fenti módosításokról minden esetben tájékoztatva lesznek.

Amennyiben a beteg ill. a szülőnő a „sürgős szükségű” halaszthatatlan ellátási igény miatt kerül be akár magánúton, akár az OMSZ által a Sátoraljaújhelyi Szülészeti Osztályra a készenlétes orvos a  behívása után a vizsgálatokat elvégzi, ezután dönt arról, hogy felveszi a beteget, vagy  továbbküldi ellátásra a Megyei Kórházba.  Ha a beteg állapota a továbbküldést nem teszi, lehetővé megszervezi a sürgős szükségű szülésellátást vagy a császármetszés esetleg egyéb életmentő műtéti beavatkozás elvégzését a 2. készenlétes behívásával.

Készenléti szinten biztosítható ellátások a Sátoraljaújhelyi Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztályán hétvégi és ünnepnapokon: például 5 hónapos /20. hét/ kor előtt a fenyegető vetélés, bő vérzés, koraterhességi gyakori hányás, magas vérnyomás, húgyúti gyulladás, egyéb lázas állapotok stb. Ha a 20. hét előtti terhesség megszakad, a vetélés befejezése, a műtéti beavatkozás megszervezése, elvégzése. A hétvégi időszakra tervezett és előjegyzett várandósok NST, és UH vizsgálatai.

Nőgyógyászati betegek vonatkozásában ellátásra kerülnek pl. a bizonytalan alhasi  panaszokkal, lázas, gyulladásos jellegű kórképekkel, bő nőgyógyászati vérzéssel vagy bármilyen halaszthatatlan egyéb problémával jelentkező betegek. Ha az eset halaszthatatlan kisebb műtéti beavatkozást igényel, megszervezi annak feltételeit és a beavatkozást elvégzi. Amennyiben súlyosabb nagy műtétet igénylő, de nem azonnali életmentő beavatkozást igénylő esetet észlel, annak továbbküldését intézi.

Fenti változások ideiglenes jellegűek, amennyiben újabb változás áll be az ellátási formákban, vagy helyszínekben, arról azonnal tájékoztatást fogunk adni.

Sátoraljaújhely, 2022.12.19.

Megszakítás