Friss:

Dr. Fehérvári Szabolcs Főorvos Úr emlékére

Dr. Fehérvári Szabolcs Főorvos Úr emlékére

2022. március 15-én hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt kórházunk életének évtizedeken át meghatározó egyénisége, az intézmény zavartalan működésének egyik alappillére, dr. Fehérváry Szabolcs radiológus főorvos.

Iskoláit követően a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1965-ben.

A Miskolci Semmelweis Kórházban dolgozott 1965-1971 között, majd Kazincbarcikán folytatta tevékenységét 1971-1973 között.

1973-tól nyugdíjba vonulásáig 2009-ig vezette kórházunkban a Röntgen, majd a korszellemnek megfelelően átnevezett Radiológiai osztályt.

Rengeteget dolgozott, hatalmas munkabírású ember volt.

Évtizedeken át gyakorlatilag egyedül végezte a sok felelősséggel járó radiológiai diagnosztikát.

Ez azt jelentette, hogy január elsejétől, december 31-ig állandó készenlétes volt.

Mindegy volt, hogy éjjel 3 óra, a karácsonyi szent este vagy húsvét ünnepe jött, Szabolcs mindig rendelkezésre állt, ha értesítették, pár percen belül ott volt az osztályon és – ezt személyen is tanúsíthatom – az akkor végzett ügyeletem alapján – szó nélkül  segítette társzakmák orvosait  a gyors és pontos diagnózis felállításában.

Magam, 1975 óta követhettem végig kollégájaként ezt a töretlen munkatempót.

A vissza emlékező kollégák nevében mondhatom, sokat tanultunk tőle a radiológiai szemléletből, amely a betegek ellátásának diagnosztikai színvonalát is emelte.

Tevékenysége során az országban az elsők között sajátította el az ultrahangos vizsgálatok gyakorlati módszereit, amellyel gyökeresen megváltozott a zempléni területen az ellátás színvonala: ugyanis ezen diagnosztikára szoruló betegeinket annak előtte Budapestre, illetve Miskolcra kellett utaztatnunk.

Az előbbiekből is érthetően, szabadságra alig tudott menni, a helyettesítés nehézségei miatt.
Kevés szabadidejét családjára fordította. Lánya, követve nyomdokait, szintén a radiológia területén végzi munkáját.

Munkatársai, asszisztensei kedvelték, tudásáért, emberi magatartásáért.

Munkavégzése, saját érdek nélkül, mindig a betegek javát szolgálta.

Mindezek mellett sok tudományos cikket publikált az Orvosi Hetilapban, jó stílusban megfogalmazva, rengeteg etikai és morális tanulsággal. Akik olvasták ezeket a tanulmányokat, sokat okulhattak belőlük.

Az utóbbi időben az élet súlyos terhet rótt rá és így családjára is. Betegsége következtében nagyrészt ágyhoz kötött lett, a környezettel fenntartott szóbeli kommunikáció is nehézségbe ütközött.

A sok szenvedést azonban mint a bibliai Jób, végtelen türelemmel tudta elviselni.

Mindezt, mint élete utolsó hónapjait végigkísérő kezelőorvos, bizonyíthatom.

Végül, azonban a test nem bírta tovább a fizikai megpróbáltatást. Hosszan tartó betegségét követően 2022. március 15-én visszaadta lelkét a Teremtőnek.

Szabolcs! Főorvos Úr! Isten nyugosztaljon! Emlékedet őrizzek!

dr. Benke Károly

főorvos

Megszakítás