Friss:

Infekciókontroll

Az Infekciókontroll csoport bemutatása

Az infekciókontroll a kórházi (az egészségügyi ellátással összefüggő) fertőzések számának csökkentését célzó tevékenység. Beleértjük a hagyományos kórházhigiénés munkát, a racionális antibiotikum politikát és a kórházi eredetű fertőzések figyelő rendszerét, mely a nosocomiális/kórházi/ fertőzések adatainak gyűjtését, rendszerezését,analízisét és azok visszajelzését tartalmazza.

Az infekciókontroll csapatmunka, központi szereplője az epidemiológiai /A betegségek elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó/. szakápoló népegészségügyi ellenőr, akinek feladatai,  közé tartozik a kórlapok elemzése, a feltételezhetőleg kórházi eredetű fertőzések felismerése, a szűrővizsgálatokra szánt minták vétele . Sok, az egészségügy többi szereplője számára nem népszerű feladat ellátásával jár együtt ez a feladat, hasonlóképpen a közösségi járványokkal kapcsolatos járványügyi, sok tekintetben hivatalnoki munkához.

Az infekciókontrollt vezető szakember elrendeli az ellenőrző vizsgálatokat és a surveillance lépésein keresztül azonosíthatja a járványba tartozó további eseteket.

A hagyományos kórházhigiéne feladata a higiénés előírások és az aszepszis /fertőzés megelőzés/betartásának ellenőrzése, környezet mikrobiológiai vizsgálatok végzése.

Infekciókontroll csoportvezető főorvos:
Dr.Tóth Péter

Epidemiológiai szakápoló
Harda Lászlóné

Népegészségügyi ellenőr
Kusperné Juszkó Beatrix

Megszakítás