Friss:

Központi laboratórium

Elérhetőség

Név @mail Mellék
(06-47-525-300/)
Dr. Molnár Erika Emese
osztályvezető
drmolnarerika@svoek.hu 4257
Kovács Adrienn Ivett
vezetőasszisztens
kovacsa@svoek.hu 4257, 5331
 Bakteriológia labor (07h-15h) labor@svoek.hu 4334
 Mintaátvevő (07h-15h) labor@svoek.hu 5331
 Vérvétel labor@svoek.hu 5331

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Központi Laboratóriuma

Története:

Kórházunk története az 1700-as évek vége és az 1800-as évek eleje közötti időkre nyúlik vissza. 1803-ban jött létre a Zemplén-vármegye adományaiból egy úgynevezett Kórház Létesítési Alapítvány, amellyel egyidőben meg is kezdődött a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház számára az időszámítás.
Intézetünk bővebb történetét lásd itt: http://www.ujhelykorhaz.hu/korhazunk/korhaz-tortenet/
Az Erzsébet Kórház Központi Laboratóriuma az intézményen belül 1926-ban jött létre, Matolay László vezetésével.

Elhelyezkedése:

Az 1980-as évektől a laboratóriumunk az új épület, északi pavilon I. emeletén, a folyosó végén található. A járó betegek részére külön ablaknál folyik a betegfelvétel, leletkiadás és vérvétel. A Véradó és a Laboratórium egy folyosón történő elhelyezésével lehetővé vált, hogy nagyobb számú asszisztens álljon a vérvételre várók rendelkezésére. Egy másik ablaknál pedig az intézményünkben fekvő betegek mintáit fogadjuk.

Elérhetőségei:

Helyszín: Sátoraljaújhely, Mártírok útja 9.
Telefonszám: 06-47-525-300 központi telefonszám/mellék.
e-mail: labor@svoek.hu

Osztályvezető főorvos:

Laboratóriumvezető főorvosaink voltak: Habán György, Dr. Karoliny Lajos, Dr. Takács Jenő, Dr. Pelle Júlia, Dr. Erdei János, Dr. Molnár Erika, Dr. Antal Gabriella, Dr. Kótay-Szabó Éva.
Jelenleg (2008 óta) Dr. Shemirani Amir Houshang MD, PhD, EurClinChem, Orvosi klinikai laboratóriumi szakorvos vezeti az osztályunkat.

Vezető asszisztens:

Laboratóriumunk vezető asszisztensei voltak: Soltész Dánielné, Soltész Miklósné, Takács Lászlóné.
Jelenleg (2016 óta) Kovács Adrienn Ivett Orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus BSc, Klinikai laboratóriumi kutató MSc a vezető asszisztensünk.

Tevékenységi kör:

Az orvosi laboratórium feladata, hogy a betegek és más személyek vizsgálati anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, vagy az egészségi állapot megítélésére alkalmas információt szolgáltasson, segítse az eredmények interpretációját és szükség szerint további célirányos vizsgálatokat javasoljon. Az orvosi laboratórium ellátási területe kiterjed a kémia-, hematológia-, hemosztazeológia-, immunológia-, szerológia-, mikrobiológia- és azok határterületeire. Az orvosi laboratórium olyan munkahely, ahol a technikai kompetencia mellett az orvosi kompetenciának is érvényesülnie kell. Az orvosi laboratóriumnak a gyógyító- megelőző ellátás keretében speciális igényeket is ki kell elégítenie (pl.: gyors, azonnali eredményadás igénye). A felügyeleti szervek jogos elvárása, hogy a laboratórium által kiadott leletek a szakma technikai színvonalának megfelelően megbízhatóak legyenek és összhangban álljanak a klinikai elvárásokkal.

A laboratórium céljai a minőség területén a tevékenységében, hogy leleteivel és konzultációjával támogassa a gyógyító orvost a diagnózis felállításában, a differenciál-diagnosztikában, a betegségek nyomonkövetésében, a gyógyító beavatkozás eredményességének ellenőrzésében, a betegségek megelőzésében, a szűrésben, valamint az egészség megőrzésében.

Az osztály bemutatása:

A laboratóriumban 13 dolgozó biztosítja a mindennapi betegellátást kétműszakos váltakozó munkarendben. Laboratóriumunk hétfőtől vasárnapig, 0h-tól 24h-ig üzemel, meghatározott menetrend szerint.

Járóbeteg vérvételi időpontok: H-P: 07h-12h.
Járóbeteg leletkiadás: H-CS: 14h-15h
P: 13h-14h

Rövidesen megteremtjük az elektronikus lelet küldésének lehetőségét, így a leletet a beküldő orvos e-mailben is megkaphatja. Ez azt fogja a betegek számára jelenteni, hogy a leletért nem kell majd személyesen eljönniük.

A laboratórium különböző részlegekre tagolódik, így nálunk van mintavételi-előkészítő-és szortírozó részleg, hematológia-és hemosztázis labor, vizelet labor, klinikai kémia-és immunkémia labor, valamint bakteriológia részleg. Minden részlegen különböző vizsgálatok zajlanak, a vizsgálatok nagy részét automaták végzik, amelyeket szakembereink irányítanak.

A rutin diagnosztikai vizsgálatokon kívül heti rendszerességgel végzünk egyéb vizsgálatokat is, ezek:

  • HBA1C: kedden és pénteken,
  • TSH, fT3, fT4: szerdán,
  • Ferritin: csütörtökön,
  • CPEP, IGE, IGA, IGG, IGM: csütörtökön.
  • Valamint havi rendszerességgel végzünk még szérum elektroforézis és APC rezisztencia vizsgálatokat is.

Laboratóriumunkban lehetőség van a labor által nem végzett vizsgálatok más intézetbe való küldésének. Ezek pl.: vírusszerológiai vizsgálatok, tumormarkerek, hormonok, csontmarkerek, thrombofília vizsgálatok, coagulopáthiák, gyógyszerszintek, stb.

A Miskolci ÁNTSZ-be és a Megyei kórház központi laboratóriumába történik a minták szállítása, amelyeket ezután az ott illetékesek dolgoznak fel. Az ÁNTSZ az eredményeket közvetlenül a vizsgálatot kérő orvosnak küldi el, a Megyei kórház központi laboratóriuma pedig nekünk küldi vissza az eredményeket, így a betegeink a leletezési időben hozzá is juthatnak az eredményeikhez. Ezek a vizsgálatok a mintaszállítás gyakoriságától függően több időt vesznek igénybe, mint a helyben készülő eredmények.

Éppen ezért a leletek elkészülési ideje változó. Ha csak rutin diagnosztikai vizsgálatokról van szó, a lelet a mintavétel napján elkészül. Ha a heti rendszerességű vizsgálatok valamelyike szerepel a kérések között, úgy a lelet egy része a mintavétel napján, míg a többi része a hét egy másik napján készül el, a leleten jelezzük, hogy melyik vizsgálat „készül”. A bakteriológián feldolgozandó minták esetén pedig több napot kell várni a tenyésztési eredményekre, esetleg az antibiogram/antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok elkészültére vagy a hemokultúra feldolgozásra.

Dolgozóink

Név Beosztás / Iskolai végzettség
Blaskó Lászlóné Mikrobiológiai szakasszisztens
Felsőfokú mikrobiológiai asszisztens szakképzés
Bodnár Erika Laboratóriumi segédasszisztens / OKJ ápoló
Fazekas Éva Laboratóriumi asszisztens / Vegyész technikus
Filep Nikoletta Laboratóriumi asszisztens /
Orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus BSc
Fodor Andrea Laboratóriumi segédasszisztens / Vegyész-vegyianyaggyártó /  Érettségi
Jaczkóné Gerba Klára Laboratóriumi Segédasszisztens/Szociális asszisztens
Kovács Adrienn Ivett Vezető asszisztens
Orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus BSc,
Klinikai laboratóriumi kutató MSc
Kurucz Dorottya Laboratóriumi segédasszisztens/OKJ ápoló
Novák Gyöngyi Laboratóriumi segédasszisztens / Érettségi
Szokola Andrásné Laboratóriumi asszisztens / Vegyész technikus
Takács Lászlóné Klinikai kémiai szakasszisztens
Felsőfokú egészségügyi asszisztens szakképzés
Vajkóné Szőke Mária Laboratóriumi asszisztens / Vegyész analitikus
Zsarnainé Rácz Julianna Laboratóriumi asszisztens / Laboratóriumi asszisztens képzés
Dr. Molnár Erika Osztályvezető főorvos